Praktisk informationSlottet i Lissabon (Castelo de São Jorge), photo: Sofie Broström

Resa till Portugal

Portugisiska flygbolaget TAP som flyger direktflyg från Oslo, Köpenhamn och Arlanda direkt till Lissabon och har anslutningsflyg till Algarve är ett mycket bra flygbolag med god service och bra mat. Restid Stockholm- Lissabon 4,5 timme. Pris ca 2300-2500kr. Deras egna hemsida har oftast är mest fördelaktiga priserna och konditionerna. Barn under 2 år betalar endast flygskatt. Barn över två betalar som en vuxen. Flygplatsen ligger i Lissabons centrum så ingen lång restid för att ta sig in till staden.
www.flytap.com

Vissa billiga flygbolag såsom Ryan Air och Norwegian flyger till Faro i södra Portugal. Priset kan då ligga på 600kr/ enkelbiljett men innefattar inte bagage. Avgångarna för dessa flyg kan vara mycket tidigt på morgonen.

Praktiskt övernattningsrum på Arlanda flygplats finns för rimligt pris heter Rest and Fly.
www.restandfly.com

Sov i ett jumbojet flygplan Varndrarhem/hotell med lakan och frukost på Arlandaområdet med bussar till flygterminalen. www.jumbostay.se

Resa i Portugal

Bil

I Portugal är det högertrafik som gäller. Säkerhetsbältena skall alltid vara fastspända. I tätort får man i regel köra i 50km/h och på motorväg i 120. Vägnätet är utbrett och har bra kvalitet. Man betalar tull för att få köra på motorvägarna. Man tar biljett vid påfart och betalar när man kör av motorvägen. Observera att inte köra i filen markerad med grönt V som är reserverat för abonnenter. Algarve-Lissabon ca 20 euro.

Man får inte köra bil med mer än 0,5 gram/liter i blodet i Portugal. Det är också förbjudet att tala i mobiltelefon medan man kör såvida man inte använder öronsnäcka eller liknande. Portugal har tyvärr höga siffror över olyckor och dödlighet i trafiken – var försiktig. Hyrbil är väldigt onödigt i centrala Lissabon och ger med huvudvärk än nöje. Svårt med parkering och även att köra. Ute på motorvägarna är det enklare. Lämna inte värdesaker i bilen, ens på ensligaste stranden.

Barn i bilen

Hyrbilsfirmor tar vanligen 500 kr för en vecka för att hyra bilbarnstolar för barn. Endast de för baby är bakåtvända. Man kan ta med sin egen som specialbagage men tänk på att vikten räknas oftast, inte alla bolag. Vanligtvis kan även barn ta med 20 kg bagage, se på din biljett där står angiven vikt.

Taxi

Taxibilar använder taxameter när de kör i städerna, men tar betalt per kilometer för körning i glesbygd. Då skall man också betala för förarens väg tillbaka till startplatsen. Taxichaufförerna är kända för att vilja luras och är inte alltid lättmedgörliga så se till att taxametern är på när du börjar din resa och även under resans gång. När man åker från flygplatsen finns en turistdesk där du kan betala taxiresan i förväg. Då betalar man regionsvis.

Det finns särskilda tariffer för kostnad för baggage.
Under kvällar och nätter stiger priset med 20 %.
På priset kan man lägga till 10 % dricks om man vill. Taxichaufförer använder inte GPS så det underlättar väldigt om du har koll på var du ska med hjälp av en egen karta eller vägbeskrivning. Taxi har inga barnstolar att erbjuda!

Taxi i Lissabon

De vanliga taxibilarna är små, inga kombibilar. Det finns privata företag som kör minibussar, dessa är dyrare och vissa har barnstolar att erbjuda. Rekommenderar att kolla detta i förväg, fråga mig eller kontakta turistbyrån dit du ska vilket inte alltid är så lätt att få fram information ifrån.. Man kan ta med sin egen stol som bagage, tänk på att de väger en del. Taxi kostar inte mycket, kanske 20 euro till stan.

Taxi Algarve

Här finns fler varianter av storlekar på bilar, säkert beror det på att området lever mest på turism. Du hittar lätt taxi utanför flygplatsen. Man kan betala i förväg inne på flygplatsen, eller via taxameter. Taxi Algarve: Tel. (+351) 289 827 203

Flygtransfer

Flygtransfer Lissabon

Flygbuss in till Lissabon var 20:e minut dagligen mellan 7 och 21. Kostar ca € 2,35. Rusningstrafiken kan göra att resan blir längre. Rusning är mellan 8-9.30 / 18-20. Det finns också vanliga bussar in till stan men de accepterar inte baggage. Finns även en flygbusslinje till Cascais och Estoril.

Flygtransfer Algarve

Det finns många bussanslutningar som erbjuder daglig service mellan Faro flygplats EVA Buss Terminal i centrum av Faro. Från denna terminalen finner man flera busslinjer för hela Algarve och andra destinationer i landet.

Flygbussen från Faro flygplats till centrum går mellan 7-21.15 både på helger och vardagar. Pris ca: 1.60 euro/pers. Oregelbundna tider kolla hemsidan för tidtabell: www.eva-bus.com clientes@eva-bus.com.

Vill man resa vidare med tåg så ligger Faro's tågstation ca. 200m från busstationen lite längre fram på Avenida da Republica, på Largo da Estacão.

Tåg

Det finns ett nationellt tågföretag CP som har IC tåg som är intercitytågen som är långsammare, och Alfa, expresståget. Det finns möjlighet att köpa turistbiljetter som gäller under flera dagar eller veckor. Biljettpriserna är rimliga.
Barn under 5 år som inte behöver egen sittplats reser gratis, vill man ha sittplats gäller samma som för barn mellan 5-12 år betalar halva priset. Biljetter kan köpas på hemsida tidigast 30 dagar innan resa eller i biljettlucka på station. Biljettpriserna är rimliga. Ca 20 euro mellan Faro och Lissabon.
Lissabon har flera tågstationer. Oriente och Entrecampos och Siete Rios.
Portugisisk tåg: www.cp.pt

Lokala tåglinjer

Lissabon - Cascais

Från Lissabon utgår pendeltåg som följer kuststräckan till Cascais. De utgår från Cais do Sodré. Biljetter köpes innan påstigning. 10-klipp finns. Pensionärer betalar mindre.
www.cp.pt, välj linje Cascais.

Lissabon - Sintra

Sintralinjen utgår från stationen Rossio i Lissabon. Biljetter köpes innan påstigning. www.cp.pt, välj linje Sintra.

Algarve

Har en egen tåglinje längs kuststräckan Lagos-V.Real St. António. KJommer man från Lissabon kommer man fram i Faro, därifrån tar man sen det lokala tåget dit man ska. Biljetter köpes innan påstigning.

Säkerhet

Portugal har generellt låg kriminalitet, men det finns vissa fällor som man ska undvika.
Se upp för ficktjuvar på allmänna transporter och i områden med mycket turister. Undvik tomma gator nattetid.

Lämna ej värdesaker obevakade på stranden och i bilen. Ej ens där stranden är så gott som tom.
Vissa stränder har polisbevakning då det varit ligor som specialiserat sig på just stränderna.

Det ungdomsmode som just nu råder i Sverige med byxor nedanför rumpan och tatueringar kan misstolkas och går man klädd så blir man erbjuden att köpa knark oftare än andra. Och kanske kan man tänka på detta i förväg.

Strandsäkerhet

Respektera flaggorna som stränderna har om havets nuvarande kondition för bad. Undervattensströmmar kan vara väldigt starka. Grön flagga fritt fram att bada, gul flagga simning är förbjuden, Röd flagga betyder förbjudet att gå i vattnet. Blåvitrutig flagga betyder att det inte finns badvakt på plats.

Betala

Valutan är Euro. Kreditkort som VISA och Mastercard kan användas på de flesta restauranger, hotell och butiker. Bankomater är vanliga och kallas Multibanco (MB).
Dricks: ges om man vill såsom i Sverige. 10 % dricks på restauranger, hotell och till taxichaufförer.

Helgdagar

Helgdagar hålls affärer och annat generellt stängt så det kan vara skönt att veta.

1 januari
En dag som infaller olika från år till år är karnevaldagen i februari.
Skärtorsdagen, långfredagen påskafton, påskdagen, annandag påsk i april.
25 april ”Dia da liberdade” frihetsdagen från diktatortiden.
1 maj arbetarnas dag
10 juni nationaldag
13 juni Lissabons festdag
15 augusti – religiös dag Nossa Senhora
5 oktober – övergångsdagen från monarki till republik
1 november Alla helgons dag
1 december religiös dag
8 december religiös dag Nossa Senhora
25 december juldagen

Hälsa

Läkarvård är fri för svenska medborgare. Tag med europeiska sjukförsäkringskortet som ges ut av försäkringskassan. Beställes lätt genom deras hemsida. Om man inte har det gäller inte fri sjukvård.

Akutmottagningar samt apotek finns även på mindre orter. Det finns alltid något apotek som har jouröppet på helger och kvällar.

112 till brandkår, polis, ambulans. Längs motorvägarna finns orangefärgade SOS-telefoner – tryck på knappen.

Apotek

Skyltas med grönt kors på vit botten. På farmácia gör man enklare diagnoser och föreslår lämplig behandling. Farmaceuterna säljer också vissa mediciner som hos oss skulle vara receptbelagda.
Öppet 9-13, 15-19. Adress till kvälls- och nattöppna apotek anslås på dörren.

Vårdcentral (Centro de Saúde)

Finns på de flesta orter även de små, inte alltid öppet på helger.

Sjukhus (Hospital)

Finns både fler privata och statliga. Sjukhusstandarden skiftar och de har olika specialområden. Ring 112 och hör vilket som passar bäst i ditt fall. Tag med lexikon, dåligt med engelsktalande personal.

El & Tele

Portugal har 220V. Adapter behövs inte. Finns ingen nationell standard för barnsäkra eluttag.

Landsnummer till Portugal 00351 (om riktnumret har en nolla tar man bort den vid internationella samtal). Landsnr till Sverige 0046 (+ riktnr utan nolla).
Nummerupplysning i Lissabon 118, för internationella nr 098.

Mobilnätet har god täckning i Lissabonområdet.
Man kan ringa från allmänna telefonkiosker med mynt eller kort som kan köpas i tobaksbutiker.
Det går förstås också att köpa uppladdningsbara SIM-kort, bland annat på flygplatserna.

Internet

Vissa bostäder som vi hyr ut har Internet men du behöver oftast ha med din egna laptop.

Om bostaden inte har Internet inkopplat kan man göra så att man köper ett obundet modem för mobilt intenet. Det finns sådana bla hos Kjell och Company för 900kr och de kan sen användas i hela världen med lokala simkort. Man ska vara medveten om att sitt egna svenska mobila bredband är oerhört kostsamt att använda utomlands. Några få minuter kan kosta hundralappar. Och de flesta svenska mobila bredbandsoperatörer har bundit sina modem vid deras nät och därför kan man inte använda detta till ett utländsk simkort, precis som vissa mobiltelefoner.

Lissabons officiella hemsida har adress: www.visitlisboa.com

Svenska (och Norska) ambassaden i Lissabon

Om du är i knipa, har blivit rånad eller tappat pass.
Embaixada da Suécia
Adress: Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lisboa
Telefon: +351-213 942 260
www.swedenabroad.com